Adam Glaser Trio is reviewed by RootsTime

616 0
Adam Glaser

ROOTSTIME

by Jan van Leersum

 

His connection with classical music is not or hardly reflected in the music on this album unless it is his fabulous technique. In two compositions there is a clear link with the classical repertoire: “Day trip to Cologne” inspired by Schumann’s symphony No. 3 in E-flat major, opus 97 “Rheinisch” and “Sacrificial Rhumba” are based on Dance sacrale from Stravinsky’s Le sacre du printemps. Both are great songs in which a successful synthesis takes place between the classical roots and Adam’s jazz interpretation, clever and extremely captivating. The repertoire of the Adam Glaser Trio is quite varied and the three feel like a fish in the water whether it concerns up tempo pieces such as the opening song “If you don’t mind” or a waltz such as the songs “November” and “True to you” or a ballad like “Before the dawn” and “Lullaby for a little boy”. The classic “My Romance” is the longest track with over 8 minutes and also the closing of this cheerfully moody album and also a showcase for the three musicians, they are given plenty of room to solo.

 

Adam Glaser

Adam Glaser is niet alleen pianist en componist maar hij is ook actief als dirigent, als Music Director van de Juillard Pre-College Orchestra en als Director van het Hofstra University Orchestra. Als componist van klassieke muziek is hij ook succesvol, meer dan 30 orkesten vertolkten zijn werk in heel Amerika en Canada, ook in ballet en theatermuziek en in de opera wereld is hij doende. Maar hier gaat het over zijn activiteit in de jazz, “Wide Awake” is zijn debuut album, met Pete Coco op contrabas en Chris Smith op drums en hij zelf op de piano is dit het Adam Glaser Trio.

Zijn band met klassieke muziek is niet of nauwelijks terug te vinden in de muziek op dit album of het moet zijn fabuleuze techniek zijn. In twee composities is er wel een duidelijke link met het klassieke repertoire: “Day trip to Cologne” is geïnspireerd op Schumann’s symfonie No. 3 in E-flat major, opus 97 “Rheinisch” en “Sacrificial Rhumba” zijn gebaseerd op Dance sacrale uit Stravinsky’s Le sacre du printemps. Beide zijn geweldige nummers waarin er een geslaagde synthese plaats vind tussen de klassieke wortels en Adam’s jazz interpretatie, knap en uitermate boeiend. Er staan twee nummers op het album die niet zijn geschreven door Adam “I got a name” van Norman Gimble en Charles Fox en bekend geworden door zanger Jim Groce, hoewel pas na zijn overlijden uitgebracht en “My Romance” van Richard Rogers en Lorenz Hart.

Het repertoire van het Adam Glaser Trio is behoorlijk gevarieerd en de drie voelen zich als een vis in het water of het nu gaat om up tempo stukken zoals het openingsnummer “If you don’t mind” of een wals zoals de nummers “November” en “True to you” of een ballad zoals “Before the dawn” en “Lullaby for a little boy”. Het klassieke “My Romance” is met ruim 8 minuten het langste nummer en ook de afsluiter van dit vrolijk stemmende album en tevens een showcase voor de drie muzikanten, ze krijgen hier alle ruimte om te soleren. Verwacht op dit album geen wereldschokkende innovaties, hier is sprake van straight forward jazz, een piano jazz trio in de klassieke zin van het woord met vier om vier solo’s, maar wel bijzonder strak en goed uitgevoerd. Simpel gezegd gewoon lekkere muziek die de gedachten aan covid 19, vaccins en mutaties even op een ander spoor zetten.

 

 

Kari Gaffney

Kari Gaffney

Since 1988 Kari-On Productions has helped artists get an even footing in the industry through jazz promotion in the genres of Jazz, World & Latin Jazz through Jazz Radio and Publicity. Why do we do both, because they compliment each other, and we care about fiscal longevity for the artist.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.